Vruće ljeto i svježe hand made sunčane naočale

Dragi čitatelji i čitateljice, dragi blogeri i drage blogerice…

U proljeće 2017. pokrenuta je još jedna priča o kreaciji, priča o ideji i viziji koja je usprkos svim preprekama uspjela zaživjeti u samo nekoliko mjeseci.

Ideja

je provedena i dobili smo kolekciju ručno izrađenih sunčanih naočala u Hrvatskoj pod jednostavnim nazivom „Ljeto 2017“. Kolekcija je inspirirana svjetskim trendovima, satkana u ljetnom ruhu i svježim pastelnim bojama koje su u kombinacija sa transparentnim materijalima naočalama dale dozu elegancije  i profinjenosti. Druge kombinacije boja naočalama su dale sportski i casual styling. U spontanom procesu kreativnog izražaja sam na poslijetku došao do osebujne kolekcije sunčanih naočala u kojoj će svatko pronaći ponešto za sebe.

Tko, što, gdje?

Sve je krenulo kad sam 2015. došao u Zagreb na doček nove godine i tamo ostao do proljeća 2016. Točnije 15.4.2016. Zima je bila uzbudljiva i donijela je pregršt novih iskustava. Što u poslu, što u novim poznanstvima, što u novim prilikama. Prijatelj kod kojeg sam ostao uposlio me u tvornici naočala gdje sam radio sve do 15.4.2016. A onda je došlo vrijeme da se krene kući jer sezona počinje. A kod nas u Istri smo navikli da se ljeti radi ali i gušta. Odlučim se ja zbog tog guštanja ostaviti posao u tvornici pa petnaestog  spakiram kofere i krenem put Vrsara gdje isti dan počinjem raditi na recepciji gdje sam radio i prošle dvjie sezone. O ljetu vam neću puno pričati da ne bi pomislili da čitate Dostojevskog… Stigla je jesen, a plan je bio da se na jesen vratim u tvornicu i pripremim novu kolekciju sunčanih naočala za ljeto 2017. No, svašta se je nešto u međuvremenu izdešavalo i ostanem ja raditi i zimu u našoj maloj (burovitoj) Istri. Radio sam tako u istoj firmi do kraja trećeg mjeseca i jednog divnog i sunčanog dana odlučio napraviti promjenu. U tom trenutku nisam znao kakvu, ali bilo je jasno da ne želim više biti na istome radnome mjestu. Odmorio sam par dana, primirio misli i osjećaje, a onda je sinula ideja – pa ja moram nastaviti ono što sam započeo.

17.4.2017. vratio sam se u Zagreb. Ako se vratite na tekst gore, shvatit ćete da sam iz Zagreba otišao 15.4.2016. Izgleda kao da sam otišao kući u Istru na vikend, vratio se u Zagreb i nastavio sa poslom u tvornici naočala…

Proces

Prije svega, provjerio sam sa frendom i tvornicom u kakvom su oni stanju. Je li gužva, prate li rokove isporuke za svoje klijente i da li bi mene mogli ubaciti negdje između. Reakcija je bila dakako pozitivna. Spakirao sam mali kofer i krenuo na jednotjedni put u Zagreb misleći pritom da ću im kad dođem gore dati crteže i reći: „Evo, to želim, i želim odmah jer ljeto stiže i naočale se već kupuju“. Prvi dan izgledalo je kao da će sve biti gotovo do sljedećeg ponedjeljka. Oni sve dovrše, spakiramo kutije i pošaljemo ih kurirskom službom u Istru odakle ću ih slati svim dragim kupcima diljem lijepe naše. No nije bilo baš tako jednostavno. Tvornici se je zagužvalo. Stigle su nove narudžbe stalnih i prioritetnih klijenata. Radnici su ostajali duže, a ja sam nemirno čekao da se počne raditi i na mojoj kolekciji. Onda je sinula još jedna ideja – pa ja otprilike poznajem procese proizvodnje. Iako za vrijeme rada u tvornici nisam bio u proizvodnim procesima, neizbježno je znati neke bitnije faze. Odmah sam zamolio da mi daju kutu, zavrnuo rukave i zaputio se u skladište sirove robe. Tamo pokupio interesantne modele i ušao u lakirnicu. Tu su mi objasnili način miješanja boja, dali mi točne omjere komponenti za boje i lakove i objasnili postupak bojanja visokotlačnom špricom. Tim malim pištoljčićem za bojanje se znam koristiti jer sam već od srednje škole pomagao tati u njegovom obrtu gdje sam bojao kapije, ograde i metalnu stolariju. Sa tatom sam naučio dosta zanatskih trikova i nije mi se bilo teško prilagoditi procesima u tvornici naočala. Imaju dva pravila koja morate znati:

Prvo je da se gotovo sve mašine vrte, a drugo je da su sve opasne.

Uglavnom, tako sam krenuo u kreiranje nove kolekcije. Zacrtao sam, zaštitio i na kraju obojao naočalu. Nemirno čekao da se boja osuši, ustaklio sa radnim staklima i isprobao stotinu kombinacija boja i oblika dok nisam došao do konačne kolekcije. Kad sam približno znao kako će kolekcija izgledati, krenuli smo u proizvodnju. U tvornicu sam dolazio oko devet ujutro i dok su radnici bili tamo, radio sve što i oni sa njima i bez njih. Nakon što su završili smjenu, otišli su kući, a ja sam ostao i radio ono što sam mogao odraditi bez njih do kasnih večernjih sati. Završavao sam uglavnom oko 23 sata, mada sam znao ostaiti i duže. Vrijeme je prolazilo kao brzi vlak, ali svakim danom bili smo bliže završetku.

Proivodnja se je tako sa planiranih tjedan dana odužila na točno mjesec. Kad smo dovršili planiranu zalihu, spakirao sam stvari i žurno krenuo za Istru. Dobar dio posla bio je obavljen, no zadatci su stizali jedan za drugim. Uslijedilo je fotografiranje proizvoda i modela.

Nenad Šimunić odradio je odličan set u Rovinju i svojim iskustvom i  duhovitošću uspješno motivirao sve prisutne. Pozirali su draga kolegica Miss hrvatske Angelicca Zacchigna koja je spontanošću i vedrinom olakšala posao Nenadu. Mladi glazbenik sa nekoliko singlova Mateo Pilat je u fotografiju svojom jednostavnošću i fotogeničnim darom unio dozu umjetnosti, dok sam ja u trenutcima  spontanosti po prvi asistirao fotografu kao lightman.

Fotografiranje proizvoda bio je jedan od težih zahvata. Tu je svoje umijeće pokazao Dario Venturini iz Virtualprodukta. Fotografije proizvoda odlučili smo dobiti u realističnom stilu, bez specijalnih efekata i obrade. Zahvaljujući Dariu i u ovom sam procesu sudjelovao i davao savjete i rješenja u trenutcima u kojima su oni nastajali.

Za web shop te marketing i oglašavanje zaslužni su Silvio i Dragana iz Roisell– a. Svojim iskustvom, profesionalnošću, pristupačnošću i naposlijetku vjerom u projekt, potaknuli su me da se odvažim i krenem u realizaciju ideje.

Na sreću, uspio sam doći do suradnika koji su mi u kratkom vremenu dostavili kvalitetne usluge i bili od velike pomoći u zaokruživanju priče u cjelinu. Ovim se putem svima još jednom zahvaljujem.

Za kraj

Pozivam sve drage čitatelje, blogere i blogerice da šire svijest o hrvatskom proizvodu i hrvatskoj proizvodnji. Kroz ovaj pothvat, shvatio sam da nam je taj segment gospodarstva vrlo bitan kao narodu. Ne toliko zbog samog gospodarstva i statistike, koliko zbog osjećaja da nešto kreiramo. U tom se duhu kreativnosti i poduzetnosti, nadam da će Hrvati i Hrvatice, a kasnije i druge nacije s ponosom nositi naočale nastale u „garaži“.

Saznajte više

U ovome trenutku, sunčane naočale iz kolekcije „Ljeto 2017“ možete kupiti na našem web shopu www.barrelbay.com

Naočale ćete moći kupiti i u dućanima diljem Hrvatske, no zasad vas molim za malo strpljenja. O svemu će zainteresirani naravno biti obaviješteni. Za sve novosti pratite nas na stranicama Facebooka i Instagrama i službenim stranicama Barrel Baya.

Potpisujem se kao proizvodni radnik, dizajner, lightman, autor Barrel Baya i još štošta,

Dario Filipović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *